
Cyberpesten wat is het en hoe ga je ermee om?
Cyberpesten komt net als gewoon pesten vaker voor dan je denkt. Waar normaal pesten kan onzichtbaar zijn. En kan op internet 24 uur per dag slachtoffer pesten . Wat is cyberpesten en hoe kun jij je kind daarbij helpen?
Wat is Cyberpesten?
Steeds meer kinderen zijn online actief op internet vooral jongeren kinderen. Ze maken gebruik van sociaal media, bekijken filmpjes op YouTube of spelen online games. Hoewel dit heel leuk en leerzaam kan zijn, heeft internet ook minder leuke kanten. Zo zijn steeds meer kinderen zijn het slachtoffer van cyberpesten of digitaal treiteren. Cyberpesten staat niet los van gewoon pesten het hangt met elkaar samen. Uit gegevens die ik heb op kindertelefoon heb gevoeden blijkt dat cyberpesten er niet zozeer voor heeft gezorgd dat er meer wordt gepest,maar wel dat de manier van pesten veel heftiger is geworden. Vanwege dat kinderen hebben niet altijd in de gaten hoeveel pijn ze iemand doen als ze online iets gemeens zeggen. Omdat ze het gezicht van de ander niet gezien.
Vormen van cyberpesten
Kinderen hebben contact met elkaar via smartphones, tablets en computers. In dit contact kunnen ze elkaar op allerlei manieren pesten:
- Iemand belachelijk maken
- Het plaatsen van kwetsende of intieme foto’s/video’s van een ander
- Schelden, roddelen of bedreigen
- Misbruik van privégegevens, zoals een fake-profiel aanmaken
- Uitsluiting in WhatsApp-groepen
Kun je cyberpesten voorkomen?
Helaas kun je moeilijk voorkomen dat je kind het slachtoffer wordt van cyberpesten. Maar als je oplettend kun je het wel in een vroeg stadium opmerken.
Deze tips kunnen daarbij helpen:
*Praat met je kind over digitaal pesten: de meeste slachtoffers schamen zich ervoor, omdat ze bang zijn voor onbegrip toon dus interesse.
*Maak je kind bewust van zijn online privacy en online imago.
*Wees alert op signalen die er mogelijk op kunnen wijzen dat je kind wordt gepest.
*Leer je kind dat online dezelfde regels gelden als in het gewone leven.